7 cuvinte. Povestea unui biruitor – Gheorghe Calciu

0
817

Pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolae, încep primele bătăi de la Închisoarea Pitești ce marchează începutul Fenomenului Pitești sau Reeducarea, una dintre cele mai violente acțiuni îndreptate către deținuții din închisorile politice comuniste. 

Anul acesta rememorăm evenimentele petrecute în această perioadă la Închisoarea Pitești prin proiecția filmului „7 Cuvinte. Povestea unui biruitor – Gheorghe Calciu”.

Proiecția va avea loc la Memorialul Închisoarea Pitești marți, 6 decembrie 2016, de la ora 18:00. Adresa completă este Str. Negru Vodă nr. 30, Pitești.

„7 Cuvinte” este un film documentar ce prezintă viața tumultuoasă a lui Gheorghe Calciu începând de la arestarea sa din 1948, pe când era student la Medicină. Prima condamnare îl aduce după gratii pentru 16 ani. Supraviețuiește Fenomenului Pitești, trece prin Casimca Jilavei, apoi prin reeducarea de la Aiud. Este eliberat în 1964. Într-o ţară îngrozită de teroarea Securităţii, devine preot și luptă împotriva dărâmărilor de biserici din perioada ceaușistă, iar în Postul Paștelui din 1978 rostește în Bucureşti o serie de predici – ” 7 Cuvinte către tineri”, un îndemn la un „zbor înalt”, eliberator din sclavia materiei. Este arestat şi execută încă cinci ani de închisoare. Comunitatea românească din exil face eforturi pentru eliberarea sa. În 1985 este obligat să părăsească țara și se stabilește în SUA.
Peste 30 de prieteni și ucenici ai părintelui Gheorghe